1.3.1 Účtovanie skladu potravín
Ing. Miriam Majorová, PhD.; Ing. Terézia Urbanová
Pravidlá analytickej evidencie skladu potravín
-
vedie sa podľa druhov alebo podľa skupín zásob na skladových kartách alebo na súboroch v elektronickej podobe,
-
slúži na identifikáciu zásob a obsahuje najmä označenie zásob, dátum obstarania zásob, dátum vyskladnenia zásob, ocenenie zásob a údaje o množstve zásob.
Oceňovanie v sklade potravín
Zásoby (skladované potraviny) sa oceňujú podľa § 25 a 26 ZoÚ.
Obstarávaciu cenu zásob je možné na analytických účtoch rozdeliť na:
-
cenu, za ktorú sa majetok obstaral a náklady súvisiace s obstaraním alebo
-
na vopred určenú cenu, za ktorú sa majetok obstará a odchýlku od skutočnej ceny, za ktorú sa majetok obstaral a náklady súvisiace s obstaraním.
Vyskladnenie zásob potravín
Pri vyskladnení zásob sa náklady alebo odchýlky rozpúšťajú spôsobom uvedeným vo vnútornom…