dnes je 21.11.2024

Input:

Účtovanie skladu potravín

25.7.2024, , Zdroj: Verlag Dashöfer

1.3.1 Účtovanie skladu potravín

Ing. Miriam Majorová, PhD.; Ing. Terézia Urbanová

Pravidlá analytickej evidencie skladu potravín

  • vedie sa podľa druhov alebo podľa skupín zásob na skladových kartách alebo na súboroch v elektronickej podobe,

  • slúži na identifikáciu zásob a obsahuje najmä označenie zásob, dátum obstarania zásob, dátum vyskladnenia zásob, ocenenie zásob a údaje o množstve zásob.

Oceňovanie v sklade potravín

Zásoby (skladované potraviny) sa oceňujú podľa § 25 a 26 ZoÚ.

Obstarávaciu cenu zásob je možné na analytických účtoch rozdeliť na:

  • cenu, za ktorú sa majetok obstaral a náklady súvisiace s obstaraním alebo

  • na vopred určenú cenu, za ktorú sa majetok obstará a odchýlku od skutočnej ceny, za ktorú sa majetok obstaral a náklady súvisiace s obstaraním.

Vyskladnenie zásob potravín

Pri vyskladnení zásob sa náklady alebo odchýlky rozpúšťajú spôsobom uvedeným vo vnútornom